25 januari 2022

Groot rijbewijs voor het besturen van een vrachtwagen

2 min read
Verkeer

Onder een groot rijbewijs verstaat men normaliter het vrachtwagenrijbewijs. Dit rijbewijs noemen we ook wel het C-rijbewijs. Daar waar het reguliere autorijbewijs vaak omschreven wordt als B-rijbewijs. Het volgen van rijlessen voor het behalen van je vrachtwagenrijbewijs kan om verschillende redenen interessant zijn. Wellicht wil je een eigen bedrijf beginnen in de logistieke sector, waarvoor je dit rijbewijs nodig hebt. Ook ben je breder inzetbaar voor een werkgever, wanneer je een vrachtwagenrijbewijs hebt gehaald. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor mensen die hun heftruckcertificaat behalen. In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijkheden om het rijbewijs te halen.

Groot rijbewijs

Een groot rijbewijs halen bij een rijschool

Er zijn in Nederland verschillende rijscholen, waar je rijlessen kunt volgen voor het behalen van je groot rijbewijs. Net als bij het behalen van je autorijbewijs, is het ook voor het vrachtwagenrijbewijs verplicht om zowel een theorie- als praktijkexamen af te leggen. Waar het behalen van je autorijbewijs uit slechts één theoriedeel bestaat, zijn er bij het vrachtwagenrijbewijs drie theoriedelen waaraan moet worden voldaan. Het gaat hierbij om “Verkeer en techniek”, “Administratieve zaken” en een of meerdere case studies. Na het behalen van deze onderdelen kun je het praktijkexamen afleggen. Ook bijzondere verrichtingen zijn onderdeel van het examen.

Rijbewijs C

Medische keuring voor het behalen van je rijbewijs

Voordat je aan het examen kunt beginnen, is het verplicht om een medische keuring te ondergaan bij een ARBO-arts. Vaak stelt men het verplicht om deze keuring uit te laten voeren voordat aan de opleiding begonnen wordt. Ook is het slim om eerst een proefles te volgen. Zo leer je de rijschool beter kennen en kun je kijken of het rijden in een vrachtwagen echt wat voor je is. Tijdens zo’n proefles zal een instructeur je meer vertellen over de zaken om rekening mee te houden als je aan een opleiding tot vrachtwagenchauffeur begint.