19 oktober 2021

Kunstgras tennisbanen: wat zijn de voordelen?

3 min read

Een balletje slaan, tennis is al decennia lang een grote sport. En steeds meer mensen pakken een racket op. Hierbij ontstaat ook de toenemende vraag voor goede, betaalbare faciliteiten. Een manier waarop clubs dit kunnen doen, is een kunstgras tennis court aanleggen. Wij vroegen ons af wat hier de voordelen van kunnen zijn voor de spelers.

De weersomstandigheden

In tegenstelling tot natuurgras zijn tennisbanen van kunstgras veel minder glad bij nat weer en drogen ze ook veel sneller uit. Dit betekent dat spelers weer verder kunnen gaan en hun spel kunnen voortzetten, waardoor de speeluren van het veld toenemen. Kunstgras kan zelfs worden gemaakt van een speciaal garen dat niet glanst als het nat is of onder schijnwerpers.

Voordelen tijdens het spelen

Na verloop van tijd kan natuurlijk gras ongelijk en hobbelig worden, wat ongunstige speel omstandigheden creëert en zelfs het risico op blessures kan vergroten. Dankzij de resistente compositie blijft kunstgras echter soepel en zorgt het voor echte bounce en consistent spel.

Bovendien biedt kunstgras ontwikkelende spelers de mogelijkheid om alle gebieden van hun spel onder de knie te krijgen, omdat het de neiging heeft iets langzamer te spelen dan natuurlijk gras. Wat dit betekent is dat het veld kan worden gebruikt door spelers van alle leeftijden en ervaringsniveaus omdat het langzamere tempo van het spel hen in staat stelt om tijd te besteden aan het perfectioneren van hun vaardigheden. Omdat de rally’s meestal langer duren, hebben spelers de mogelijkheid om hun techniek te ontwikkelen en te werken aan het ‘construeren’ van een punt door hun tegenstander te verplaatsen en zijn zwakke punten te vinden.

Leden aantrekken en behouden

Met zoveel concurrentie tussen clubs, is de standaard en de verscheidenheid aan aangeboden voorzieningen belangrijker dan ooit. Een zekere manier om je profiel op lokaal niveau te verbeteren, is door te investeren in een nieuw kunstgrasveld. Ze voldoen niet alleen aan de hoogste speel normen van de International Tennis Federation (ITF), ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende kleurencombinaties, waardoor je gegarandeerd opvalt.

Om leden een divers aanbod te geven is het daarom ook de moeite waard om een mix van banen te overwegen met verschillende soorten oppervlakken. Elke speler heeft zijn eigen speeleigenschappen en leert gebruikers zich dus aan te passen aan verschillende omstandigheden.

Makkelijk onderhoud

Wat ook bijzonder goed is aan een kunstgras tennisbaan, is dat, in tegenstelling tot natuurlijk gras, de gekleurde lijnen niet vervagen. Zelfs niet wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht en krachtig spel. Het oppervlak is over het algemeen ook veerkrachtiger, en ondanks dat spelers draaien en draaien, is kunstgras veel minder kans om beschadigd te raken. Algemeen onderhoud is snel en eenvoudig, en regelmatig poetsen is voldoende om ervoor te zorgen dat ze slim blijven en niet barsten of delamineren.

Beter voor het lichaam

Tennis kan een fysiek veeleisende sport zijn, waarbij spelers snel van de ene naar de andere kant schieten in een poging op tijd bij de bal te komen. Een ander voordeel van kunstgras tennisbanen is echter dat ze zachter zijn dan een harde baan, en daarom zachter en vergevingsgezind voor de gewrichten. In vergelijking met een natuurgras baan is kunstgras ook minder glad, wat het risico op letsel verder helpt voorkomen.

Bron: www.sportvelden.nl